Könnyebb pótolni a profitot, mint a tisztességet

július 15.
Megosztás

A Bridge Budapest non-profit szervezet a Vállalható Üzleti Kultúráért Mozgalom tagjainak vezetőit kérdezi motivációról, értékekről, amelyek a cég építésekor, munkájuk során vezérlik őket. Ennek révén szeretnék bemutatni, hogy értékek mentén, emberségesen is lehet üzletet építeni, fejleszteni. Az ügyvezetőnkkel készült részt változtatás nélkül adjuk közre.

Könnyebb pótolni a profitot, mint a tisztességet

Miért döntöttetek úgy, hogy a vállalhatóság fontos a cégvezetésben?

A személyes része, hogy sokszor jellemeztek úgy, "akár a saját kárára is tisztességes", így megtetszett a lehetőség, hogy ezt előnyre lehet fordítani. Szakmai oldalról persze nehéz kizárni az auditori múltam, és azt, hogy az utóbbi években jogszabály-megfelelőségi projekteket vállaltunk: ott valami vagy vállalható, tisztességes és szabálykövető vagy másnap nincs működési engedély.

Miért kérdés ma Magyarországon így céget vezetni? Vagy miért nem kérdés?

Van egy mondás, az eredetére nem emlékszem: cégvezetőként csak olyat tegyél, amit szívesen látnál a másnapi Times címlapon. Ha folyamatosan vállalhatóan működünk, akkor ezt teljesítjük.

Mit kezdesz azokkal, akik ezért esetleg furcsán néznek rád/rátok?

Eleinte próbáltam elmagyarázni, miért hasznos, ha elégedettek a befektetők, hatóságok, partnercégek. Manapság inkább ráhagyom a másik oldalra: ahol nem ezek a fő értékek, szempontok, ott lehet, hogy nem a megfelelő helyen vagyok. Olyan is volt, hogy emiatt hiúsult meg egy megbízás, de szerintem könnyebb pótolni a profitot, mint a tisztességet.

Mennyire érzed egyedül magad az üzleti környezetedben?

Igyekszünk azok társaságát keresni, akik hasonló értékeket vallanak, így kevésbé találkozunk ettől eltérővel.

Miért éri meg neked személy szerint a vállalhatóság mellett elköteleződni?

Munka mellett egy non-profit szervezetet is segítek (Junior Chamber International, JCI), melynek az a küldetése, hogy fejlődési lehetőséget biztosítson fiatalok számára, akik így hosszantartó pozitív hatással tudnak lenni a környezetükre. E szervezetek olyan értékeket emelnek ki, amelyek egyébként is fontosak számomra, így nem az a kérdés, hogy megéri-e.

Miért jó a cégednek?

Egyrészt nem kell félni az ellenőrzésektől, másrészt meg nyugodt szívvel tudunk mesélni magunkról, hiszen objektív módon ellenőrizhetőek vagyunk.

Miért jó az országnak?

Nehezen tudom elképzelni, hogyan tud egy cég vállalható lenni és nem a fehérgazdaságban működni: ha ugyanis egy vállalat követi a Bridge Budapest Vállalható Üzleti Kultúráért Manifesztójában írtakat, akkor átláthatóan és szabálykövetően működik, tehát megfelelően publikálja a beszámolóit és rendesen fizeti az adót, ez pedig erkölcsi és költségvetési szempontból is segíti az országot.

Mi segítene neked és másoknak is, hogy könnyebb legyen vállalhatóan céget vinni?

Kisebb cégek azért szembesülnek likviditási kihívásokkal, mert a fővállalkozó nem fizet. Ő pedig azért nem, mert nem kapta meg a megrendelő nagyvállalattól. A nagyvállalat pedig jó esetben a törvényi határidőnél fizet vagy csak azután, mert nincs semmilyen kényszere, hogy tekintettel legyen a többiekre. Egyrészt a lakossági és mikrovállalati szektorban teljesítést követő 8-15 nap a tipikus fizetési határidő, ez lehetne a nagyobbakra nézve is a maximum, a 45 nap helyett. Másrészt lehetne komolyabb hatósági következménye, ha egy vállalat nem tartja a fizetési fegyelmet.

(https://www.bridgebusiness.hu/post/szerintem-konnyebb-potolni-a-profitot-mint-a-tisztesseget)


Kapcsolódó hírek

április 20.

Minősített üzleti szereplők vagyunk

A Bridge Budapest non-profit szervezet egy átlátható rendszerben objektív kritériumok alapján felismeri és kiválasztja azokat az üzleti partnereket, akik hasonló üzleti kultúrát követnek és jó példaként szolgálnak más cégek számára. Az értékelésük szerinti skálán kaptuk meg a Minősített Üzleti Szereplő címet. Az ehhez kapcsolódó manifesztó olvasható alább.

 
augusztus 13.

Nyitottak vagyunk

Idén lettünk a Nyitottak vagyunk közösség tagjai, ehhez igazodva jelenítjük meg a szervezet hitvallását.